Skip to main content

Winkelwagen

Close Cart

Het is één van die problemen waar menigeen zich wekelijks aan ergert maar dat je maar niet oplost: een leeggelopen kruiwagenband. (“Kruiwagen” – (m) voertuig met één wiel en twee handvatten, volgens de Van Dale*).

kruiwagenband repareren

Naar verluidt hebben vooral boerinnen hier last van. Een kruiwagenband loopt in een paar dagen leeg, en dat is nét het moment dat je de kruiwagen weer nodig hebt voor een klusje. Dus wordt de echtgenoot aan zijn overall getrokken om de band maar weer op te pompen. Dat is snel genoeg gedaan met de compressor in de schuur, maar daar blijft het dan weer bij. Tot de volgende keer dat er weer een lading mest van de stal naar de moestuin moet.

Dus wat doe je dan?
Koop je een nieuwe band? Nee, dat is die oude kruiwagen niet meer waard.
Koop je een nieuwe kruiwagen? Ik denk er niet aan!
Ga je de band dan plakken? Pff, nee. Ik wil wat verplaatsen, niet op dit moment handige Harry spelen.
Pomp je de band dus op voor dit klusje? Tja, daar zal het wel weer op neer komen.

Wat de zaak compliceert is dat vaak niet duidelijk waarom de band lekt. Is het droogrot? Dan heeft plakken geen zin. Is het een nauwelijks zichtbaar gaatje? Dan wordt het zoeken. Lekt de band langs de velgrand? Dat valt niet te plakken. Het plakken van de kruiwagenband klinkt eenvoudig, maar hoeft dat helemaal niet te zijn.

Gelukkig is er sinds twee jaar een goedkoop alternatief op de markt voor het plakken van je kruiwagenband. Eén die ook nog eens weinig tijd en moeite kost: TireJect. Het kost minder dan €20 en je kunt er dan meerdere banden mee repareren.

  1. Draai de ventielkern los, laat de (resterende) lucht weglopen
  2. Spuit de juiste hoeveelheid TireJect (60-120ml voor kleine tot grote kruiwagenbanden) via het ventiel naar binnen, een doseerspuit is handig
  3. Draai de ventielkern weer op de band en pomp de band op
  4. Draai de band een paar keer rond zodat het middel zich goed verspreid over de binnenzijde (luister of eventuele lekken stoppen met fluiten)
  5. Klaar is Kees!

Of klaar is Carla! Of Katrien. Dat maakt niet uit natuurlijk.

* De Van Dale heeft nóg een betekenis voor het woord ‘kruiwagen’, wie weet wat dat is?