Skip to main content

Winkelwagen

Close Cart

Je hebt uitgekeken naar een heerlijke, ontspannen vakantie en vol goede zin vertrekken je met je caravan naar het zuiden. Maar een harde knal en een stevige ruk van de caravan doet je de vluchtstrook op rijden.

Je ziet het meteen: een klapband. Niets is vervelender dan een lekke band van de caravan. Echter, er zijn diverse manieren om op tijd banden problemen van je caravan te ontdekken. In dit blog een aantal tips om veilig en zonder zorgen de weg op te kunnen.

Caravan wielkastcontrole

Begin de controle van je banden bij de wielkasten. Check altijd of de banden van je caravan niet hebben aangelopen. Dit kan komen door slechte vering, een te grote band of een te zware belading. Je kunt aanlopen herkennen door zwarte strepen/sporen aan de binnenzijde van de wielkast.

Caravan band wangen

Een klapband wordt vaak veroorzaakt doordat de zijkant van een band, de ‘wang’, de druk niet meer aan kan. Check daarom altijd de wangen van je band op scheuren, bobbels of andere beschadigingen. Vaak ontstaan die door contact met een grote steen of stoeprand.

oude lekke caravanband plakken

De leeftijd van je caravanband

De leeftijd van een band is ook heel belangrijk. Uit research blijkt dat de kans op een klapband na zes jaar aanzienlijk toeneemt. Je kunt zelf controleren hoe oud je banden zijn. Op de wang van de band staat een DOT-code die meestal bestaat uit vier cijfers die de productieweek en het bijbehorende jaar aangeven. DOT 0912 geeft dus aan dat de band in de negende week van 2012 is gemaakt. Zijn de banden ouder dan zes jaar dan is vervanging aanbevelenswaardig.

Maar aan de wang van een band jun je nog meer aflezen. Op de band wordt een reeks van cijfers en letters getoond, vaak op deze manier: 185/80 R14 102 R. Bekijk de tabel voor de specificatie van de code:

CodeWat is het?Specificatie
185De breedteDe breedte, altijd weergegeven in millimeters.
80De hoogteDe hoogte van de band, weergeven in een percentage van de breedte.
RHet bandentypeDe ‘R’ betekent radiaal, een bepaalde fabricage methode.
14VelgmaatDit is de doorsnede van de velg, in inches (1 inch is 2,54 cm).
102DraagvermogenDit is het draagvermogen in een indexcijfer. 102 staat in dit geval voor 850 kg. Hoe hoger dit getal, hoe meer kilogrammen de band aankan.
SSnelheidsindexDe ‘S’ staat voor de maximumsnelheid die de band kan hebben. De letter ‘S’ staat voor 180 km/h. Hoe verder de letter in het alfabet, des te meer snelheid de band aankan.

Let er altijd op dat de caravanbanden dezelfde maatvoering hebben. Dit voorkomt onbalans van de caravan door ongelijke slijtage.

Bandenspanning van de caravanband

De caravanbanden dienen uiteraard op (de juiste) spanning te zijn. Voor de meeste caravanbanden geldt dat er minimaal 3,0 bar in de banden moet zitten. Een te lage bandenspanning resulteert in oververhitting waardoor de band beschadigt met als gevolg een klapband.

Het profiel van je caravanband

Alhoewel het profiel van een caravanband door het beperkte gebruik niet snel zal onder het wettelijk minimum van 1.6 millimeter zal komen, is het zaak daaraan te blijven voldoen. Controleer ook altijd het loopvlak van de band op scheuren of een ongelijk afslijtprofiel.

Veilig op reis met TireJect

Veel mensen kiezen er voor om een bandenmiddel mee te nemen op vakantie. Je kunt het zowel preventief gebruiken (dus in de band doen voor je vertrekt) als correctief (je hebt een gat of je band loopt langzaam leeg). Sinds kort hebben we daarvoor ook een nieuwe variant met zijn eigen vultuit: TireJect Automotive. Je neemt al een pakje mee voor slechts €21.99 en dat geeft toch een prettig gevoel!

One Comment

  • Vincent Rondwijk schreef:

    Bedankt voor het delen van dit handige artikel over caravanbanden. Zo wist ik niet dat de kans op een klapband na zes jaar erg toeneemt. Ik ga mijn set gelijk nakijken wanneer ik mijn caravan weer ophaal in het voorjaar.