Skip to main content

Winkelwagen

Close Cart

Het is januari, het moment voor veel kampeerders om vooruit te kijken naar de zomervakantie. Waar gaat de reis dit jaar heen? Gaan we met het vliegtuig, auto of -heel sportief- met de fiets? Blijven we in eigen land of zoeken we voor de zekerheid de zon op?

Mobile home of camper, het rijdt lekker op goede banden

Sommige vakantiegangers kiezen jarenlang voor hetzelfde plekje, maar anderen zoeken wat meer avontuur. Dit zijn de trekkers, 3 dagen op dezelfde plek is voor hen lang genoeg. En trekkers die comfortabel afstanden willen maken kiezen dan voor een camper (of mobile home, of RV, ‘recreational vehicle’ zoals de amerikanen zeggen).

Een camper heeft alles bij zich. De slaapkamer, de keuken, een badkamer, en een gezellige zitkamer (als je de stoelen omdraait). Dat heeft een caravan natuurlijk ook, maar het gevoel is anders. De caravan zet je op een camping neer, en met je auto doe je dan de uitstapjes. Rijden in een camper is een voortdurend uitstapje, je bent ‘on the move’ totdat je besluit ergens wat langer te blijven. Een stokbrood haal je dan wel op je vouwfiets, het bezoek aan een cultureel plaatsje doe je door daar echt te gaan bivakkeren.

banden van je camper op spanning houden

Campers en mobile homes lijken daarbij nauwelijks meer op hun illustere voorganger: het door opa omgebouwde VW busje. Het zijn tegenwoordig technische hoogstandjes die gebruiksgemak combineren met kilometers vreten. Even uitrusten? Parkeren, deur openschuiven, en het zonnescherm uitklappen. Hapje eten? Zet de uitsmijters maar op het fornuis. Technisch probleem? Alle moderne campers hebben een technische ruimte, een soort schuurtje, waar je je gereedschappen en onderdelen opbergt. Het is de camper versie van de disselbak op een caravan, maar dan ingebouwd.

camperband loopt leeg
Met TireJect banden reparatiemiddel hoeft je dit dus niet meer te doen bij je camperband.

Een van de meest voorkomende technische problemen bij campers zijn natuurlijk lekke banden of langzaam leeglopende banden. Een groot deel van het jaar wordt de camper niet gebruikt, en staat dan stil in de stalling. De banden verouderen langzaam, worden wat poreus, en daar kom je dan achter op de eerste dag, natuurlijk pas na een paar honderd kilometer. Op zoek moeten naar een garage, met een band waar je niet op vertrouwt voelt heel vervelend. En de gedachte om hem zelf aan de kant van de weg te gaan verwisselen, in het schemerdonker, maakt het humeur niet veel beter.

Een voetpompje (of compressortje op 12V) heeft elke zichzelf respecterende camper bezitter wel bij zich. Als je dan ook nog TireJect’s vakantieset meeneemt zit je gebeiteld. Want zodra je merkt dat je camperband leegloopt, of je rijdt hem lek op een spijker of stoeprand, dan parkeer je de camper en repareert je band binnen 15 minuten:

  1. verwijder de ventielkern met de ventielsleutel en laat de band helemaal leeglopen
  2. vul de doseerspuit met de juiste hoeveelheid TireJect (120 tot 140ml voor een camperband)
  3. leeg de doseerspuit met TireJect in de band
  4. draai de ventielkern weer in de band
  5. pomp de band weer op met voetpomp of compressor
  6. rij een 10 tal meters vooruit en achteruit
  7. controleer of het lek is gedicht (indien het een lek is door bv een spijker)
  8. betrof het een langzaam leeglopende band, rij een paar honderd meter en controleer dan de spanning, is die goed, rij dan lekker door!

Met deze reparatie zit je in elk geval de hele vakantie goed (TireJect blijft minimaal 1,5 jaar actief, vaak langer), en je beschadigd je band niet. Dus eenmaal thuis gekomen kun je een lek gewoon (laten) plakken, maar echt nodig is het niet. Een compleet versleten band moet je wel vervangen natuurlijk, zeker als er weinig profiel meer op zit. Uiteindelijk geldt ook voor de camperaar: veiligheid voor alles 🙂