Skip to main content

Winkelwagen

Close Cart

Banden voor de aanhanger

De voornaamste oorzaak van ongelukken met de aanhanger zijn slechte en/of kapotte banden. Dit kan komen door verkeerde bandenspanning maar klapbanden of simpelweg slijtage komen regelmatig voor. Een algemeen advies is om de banden minimaal iedere zes jaren te vervangen (zelfs wanneer deze niet gebruikt worden).

Waar moet je op letten?

  • Bandenspanning
  • Profieldiepte (wettelijk minimaal 1,6 mm, maar 3mm minimaal is het beste)
  • Droogtescheuren (droogrot)
  • Slijtageplekken (door overbelasting of beschadigingen)
  • Deuken (bij lang stil staan) deze deuken zijn grotendeels te voorkomen met bandenbeschermers

Een probleem is dat beschadigingen vaak aan de binnenkant van de band zitten; wees dus echt kritisch op alle onregelmatigheden van de band. Aan de DOT code kan je de productiedatum aflezen en weet je hoe oud de banden zijn.

DOT codering voor banden

De meeste banden hebben een DOT code (DOT staat voor Department Of Transportation). Het vermelden van deze code is verplicht als de band in Amerika wordt verkocht. De DOT code biedt informatie over allerhande zaken die verband houden met de productie van de band.
De DOT codering vertelt heel veel over een band:

Banden DOT codering

De laatste vier cijfers van de DOT code (in bovenstaand voorbeeld ‘XXXX’) bevatten informatie over de productiedatum van de band. Bij banden geproduceerd voor het jaar 2000 bestaat de DOT code uit 3 cijfers. Bij banden geproduceerd in het jaar 2000 of later bestaat de DOT code uit 4 cijfers.

De eerste twee cijfers staan voor de productieweek. De laatste twee cijfers staan voor het productiejaar. De band uit bovenstaand voorbeeld is dus geproduceerd in week 10 van het jaar 2001.

BOVAG checklist voor caravans en aanhangwagens

Wilt u zelf onderhoud plegen aan uw aanhanger dan is kunt u dit doen aan de hand van de BOVAG checklist:

onderhoudslijst BOVAG voor aanhangers en caravans

Voor aanhangers en aanhangwagen is onze handige en scherp geprijsde TireJect automotive heel populair. Zowel preventief (voorkomen van lekke of leeglopende banden) als correctief (lekken door spijkers en dergelijke, tot 6mm). Handig voor vakantie en banden die weinig of alleen in het seizoen gebruikt worden.